SVATOMARTINSKÁ HUSA

Dovolujeme si Vás pozvat na jeden z nejoblíbenějších svátků roku a to svátek svatého Martina, a s tím spojené gastronomické dny věnované husám a mladému vínu, které proběhnou od 10.11. - 12.11.2017.

      Spojitost svatého Martina a hus najdeme hned ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda říká, že se Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily. 

     Svátek Martina důležitým mezníkem v hospodářském roce. K tomuto dni odcházeli děvečky a čeledíni ze služby, sčítaly se ztráty a výnosy, konaly obecní hromady. Hospodáři zabíjeli vykrmenou drůbež, která nebyla vhodná na chov. Pečení hus tak mělo racionální důvody.

 

Svátek sv. Martina 

Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy. Víte, že rozdělování husího masa mělo své pořadí? Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. A využila se i kůže z husích nohou. Ta se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka. 

Svatomartinské víno 

Ke svatomartinské tradici patří i košt mladého vína. Zvyk otevírání mladých vín pochází z doby císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Dnes se jako čas otevíraní lahví s mladým vínem určuje 11. listopad a čas 11 hodin a 11 minut. 

 

Svatomartinské menu:

k čekání : Drůbeží paštika s brusinkami a domácím chlebem - v ceně

předkrm : Pomalu tažené marinované plátky z husích prsou s višňovou redukcí, banketka - 85,-kč

polévka : Husí kaldon, velmi silný domácí husí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi - 39,-Kč

hlavní jídlo 1 : Konfitované husí stehno na brusinkovém a bílém zelí 
se špekovým a houskovým knedlíkem, bramborové noky s cibulkou a s podzimní nádivkou - 185,-Kč

hlavní jídlo 2 : Husí roláda plněná podzimní nádivkou, šťouchané brambory s uzeným a sypané vídeňskou cibulkou, nádivka - 159,-Kč

Svatomartinské červené, růžové, bílé ( i rozlévané po 2dcl ) - 175,-Kč / 0,7