SVATOMARTINSKÁ HUSA

        Dovolujeme si Vás pozvat na jeden z nejoblíbenějších svátků roku a to svátek svatého MARTINA, a s tím spojené gastronomické dny věnované husám amladému vínu, které proběhnou od 11.11. - 15.11.2020.
Přímo na KOCANDU v Děčíně si přijďte pro husí kaldoun a lahůdkové husí stehýnko na brusinkovém zelí,  podáváme s domácím špekovým a bramborové knedlíkem sypané vídeňskou cibulkou. Jako odmašťovač doporučujeme Plzeňskou 12%. Jako husu s sebou kdy výdej je přímo z okénka, nebo až husu pod nos, kterou si můžete objednat s dovozem na Dáme Jídlo.cz                                                                           
        Poznejte výhody naší technologie konfitování, přípravy stehen ve vakuu s dlouhodobým pečením ( 12- 14 hod ) při nízkých teplotách v Hold-o-matu. Maso neztrácí na váze je šťavnaté narůžovělé a hlavně masité. Při standartním pečení je ztráta přes 50% váhy a při opakovaném ohřívání se masa vysouší, tuhnou a gumovatí. Naší technologií jsme dosáhli ztrát do 25% váhy.
SVATOMARTINSKÉ DNY s dlouholetou tradicí slaví vždy na KOCANDĚ úspěch. Za tyto 4 dny, naši kuchaři připraví a naše selky roznesou přes 480 stehen. Pípou proteče přes 1.100 piv Plzeňského.

Svatomartinské menu

polévka :  55,-Kč
Husí kaldoun, velmi silný domácí husí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi 
hlavní jídlo :  239,-Kč
Konfitované husí stehno na brusinkovém zelí  se špekovým a bramborovým knedlíkem, sypané vídeňskou cibulko
dezert :  59,-Kč
Domácí štrůdl Svatého Martina s vanilkovou zmrzlinou
 

Husa s sebou

Přímo na KOCANDU v Děčíně si můžete přijít pro Svatomartinské menu. Jako husu S sebou, kdy výdej je přímo z okénka, nebo až husu pod nos, kterou si můžete objednat s dovozem na www.dámejídlo.cz.

Rezervace na 739 012 280

VOUCHER - SVATOMARTINSKÉ MENU za 350,-Kč

Rezervujte si Svatomartinské menu, nebo obdarujte své blízké Voucherem v hodnotě celého menu. 

Z historie

      Spojitost svatého Martina a hus najdeme hned ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda říká, že se Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily. 

     Svátek Martina důležitým mezníkem v hospodářském roce. K tomuto dni odcházeli děvečky a čeledíni ze služby, sčítaly se ztráty a výnosy, konaly obecní hromady. Hospodáři zabíjeli vykrmenou drůbež, která nebyla vhodná na chov. Pečení hus tak mělo racionální důvody.

Svátek sv. Martina 

Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy. Víte, že rozdělování husího masa mělo své pořadí? Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. A využila se i kůže z husích nohou. Ta se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka. 

Svatomartinské víno 

Ke svatomartinské tradici patří i košt mladého vína. Zvyk otevírání mladých vín pochází z doby císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Dnes se jako čas otevíraní lahví s mladým vínem určuje 11. listopad a čas 11 hodin a 11 minut.