Pilsner Urquell

Jedinečný světlý plzeňský ležák se stal legendou mezi pivy a dal vzniknout zcela nové pivní kategorii (Pils, Pilsner). Jeho receptura i varní postup se od jeho vzniku v roce 1842 nezměnily. Díky umění plzeňských sládků se nemění ani jeho kvalita a jeho chuťový profil. To ostatně prokazují pravidelná laboratorní srovnání, z nichž nejstarší se datuje do roku 1897. Tajemství chuti legendárního spodně kvašeného ležáku s obsahem alkoholu 4,4 % leží především ve vysoce kvalitních surovinách. Charakteristickou vůni sladových zrn a vyváženou karamelovou chuť získává pivo trojitým rmutováním, měkká plzeňská voda mu propůjčuje unikátní jemnou chuť, žatecký chmel sametovou hořkost.  Vlastní slad pak dodává pivu zlatavou barvu.

Nejčerstvější Pilsner Urquell

Na chuti piva Pilsner Urquell se podílí také to, odkud je čepováno. To nejlepší a nejčerstvější je pivo nepasterizované, zavážené do hospod ve speciálních cisternách přímo z pivovaru. Zde je pak uchováváno v objemných tancích, které jsou uloženy v chladících boxech se stálou teplotou 6-10 °C. Tankové pivo nepřichází do styku se vzduchem ani jiným plynem a uchovává si tak tu nejvyšší kvalitu. Díky tomu má ten správný říz a vůni a vy si tak můžete naplno vychutnat dokonalou harmonii výrazné hořkosti a plnosti piva Pilsner Urquell.
Tanky instalujeme pouze do hospod, které dlouhodobě vykazují vysokou kvalitu péče o pivo a zároveň mají velkou výtoč, aby pivo v tancích neleželo zbytečně dlouho a neztrácelo tak svou jedinečnou chuť.

Tankové pivo na Kocandě

Výhodou tanků je jistota, že je pivo uchováno v nejlepších podmínkách za konstantní teploty 7–10 °C. Pivo je v tanku uloženo v nepropustném polypropylenovém vaku (systém „bag-in-box“), při skladování a čepování pivo tak vůbec nepřichází do kontaktu se vzduchem ani stěnou tanku. Proto neoxiduje a zachovává si přirozené množství CO<sub>2</sub> vzniklé během kvašení piva, které dodává správný říz. Tanky se instalují v pivnicích s velkou výtočí, což v kombinaci s technologickými výhodami zaručuje, že pivo z tanku
je maximálně čerstvé.

Jak vypadá naše „tankovna“

Ve sklepě máme dva nerezové tanky v chlazeném boxu a další dva měděné, umístěné na terase za skleněnou stěnou,  jsou zpestřením interiéru. 

MASTER BARTENDER 2017 - Standa UCHYTIL

Tanková Plzeň na Kocandě z rukou Mistra Výčepního - Standy Uchytila, účastníka soutěže MASTER BARTENDER 2017, kde reprezentoval nejen Hotel KOCANDA ale i celý Ústecký region. 

Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2017 se přihlásilo 352 českých výčepních. Nejprve proběhla internetová kvalifikace a tři regionální kola. Následoval mystery shopping (utajený nákup) v provozovnách postupujících výčepních, a nakonec národní finále. Z něho pak vzešel vítěz, který se utká se světovou elitou v mezinárodním finále konaném v Plzni a v Berlíně.

Přestože je Česká republika rodištěm piva Pilsner Urquell a měla by být logicky kolébkou nejlepších výčepních světa, prosadit se v mezinárodní konkurenci nebude jednoduché. Jen loni se za výčepem utkalo přes 1 500 výčepních z 16 zemí. Mistrem světa se stal Danny Walker z Velké Británie.

Hlavním cílem soutěže je rozvíjet a propagovat tradiční českou pivní kulturu ve světě a zajistit zákazníkům gastrozařízení maximální požitek z dobře ošetřeného a naservírovaného piva. Každý zúčastněný výčepní se prokáže teoretickými i praktickými dovednostmi, nabude nové zkušenosti
a získá další poznatky z oblasti péče o pivo. Před odbornou porotou museli prokázat znalosti z oblasti výroby a historie piva, mistrné načepování a naservírování ležáku Pilsner Urquell a to celé zaobalit charismatickým vystupováním.